Loviisan Kappelin historia

Aleksanteri III valtakaudella täyteen loistoonsa rakennettu Kappeli palveli silloisen Loviisan Kylpylän vieraita tarjoten avoverannallaan paikan rentoutua punssin ja terveysvesien parissa. Herrasväki promeneerasi kauniissa puistossa.

Puisto suihkulähteineen on jäänne suunnitellusta Loviisan linnoituksesta, jota suunniteltiin Suomen itäisimmäksi puolustukseksi Haminan siirryttyä Turun rauhassa Venäjälle. Puistossa on vielä maavalleja sekä nykyinen lampi vallihautana. Loviisassa muita osia linnoituksesta on jäljellä bastionit Ungern ja Rosen sekä merilinnoitus Svartholma, rakennuksista Kappelin vieressä sijaitseva Komendantin talo, jossa toimii nykyään Loviisan Museo sekä kasarmit.

Kappelin kukoistuskausi oli Loviisan kaupungin tavoin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, jolloin muun muassa saksalaisia ja venäläisiä matkailijoita houkuteltiin Loviisan Kylpylään ja majoituksen he saivat loviisalaisten kodeista. Päivisin kylpylävieraat nauttivat hoidoista ja iltaisin söivät, joivat ja juhlivat Kappelissa. Sana Kappeli tulee ilmeisesti ruotsinkielisestä kapellet-sanasta, tarkoittaen soittokuntaa.

Kappelin ensimmäinen asu v. 1837

Noin 1800-luvun puolivälissä rakennettu "Uusi Kappeli"

Myös talon eteläreuna kaupunkiin päin oli verantaa.

1800-luvun aivan lopussa Kappeli sai nykyisen muotonsa.

Huomioi, että talo oli maalattu punaisella värillä alaosastaan.

Tässä vaiheessa myös suurin osa eteläisestä sivusta tehtiin sisätilaksi.

Lovisa-trio, Sibeliuksen sisarukset Janne, Christian ja Linda soittamassa Kappelin verannalla.

Kappelin vieraita 1900-luvun alussa.

Loviisan Kylpylä, tuhopoltettu 27.1.1936

Vuonna 1946 Kappeliin tehtiin peruskorjaus, jonka myötä avoveranta peitettiin tavoitteena saada lisää sisätilaa. 1960- luvulta eteenpäin Kappelista tuli itäuusmaalaisen huvielämän keskus ja siellä esiintyikin melkein kaikki tunnetut suomalaiset artistit ja moni rakkaustarina on saanut alkunsa, kuten tarinat ylioppilasjuhlista, vapun ja äitienpäivien vietoista. Lähestyessä 2000-lukua Kappelin toiminta hiipui ja yrittäjien vaihtuessa kiinteistön ylläpito oli huonolla tolalla, kunnes vuoteen 2005 mennessä Kappelissa toiminta loppui kokonaan.

Vuonna 1946 tehdyssä laajennuksessa veranta laitettiin umpeen ja rakennettiin lisäerkkeri.

Pääsisäänkäynti tehtiin oikeanpuoleisesta kulmasta lammelta katsottuna.

Viimeisimpänä rakennettiin vielä terassi rakennuksen eteen.

Restaurointimaalarimestari Airi Kallio oli nähnyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja erityissuojelukohteeksi merkityn rakennuksen huonon tilan eikä se jättänyt häntä rauhaan ajatuksissaan. Lopulta hän teki päätöksen ostaa rakennuksen ja palauttaa sen 1800-luvun loiston asuun. Yksityisen omistajan kanssa kauppakirjat saatiin tehtyä elokuun lopulla vuonna 2008 ja siitä alkoi mittava restaurointityö. Ensimmäisessä vaiheessa piti saada vuosikymmenien aikana lattia- ja seinäpinnoille kertyneet kerrokset, kuten kymmeniä tapetteja ja lattiamattoja. Kaikkiaan Kappelista poistettiin 80 roskalavan verran jätettä.

Viimeisenä purkukohteena oli nykyisen avoverannan paikalle rakennetut seinät ja sisäkatto. Kun riisumisvaihe oli saatu päätökseen, alkoi kartoitus, mikä on alkuperäisten puuosien kunto. Suureksi helpotukseksi komea ja koristeellinen julkisivureliefi oli jätetty koskemattomana paikalleen, mutta verannan pilareita oli käytetty esimerkiksi lattiavasoina ja ne piti kaikki uusia. Myös ikkunat piti uusia sekä niiden koristelistat. Suuri osa ulkokuoren helmalistoista oli veden valumisesta johtuen mätiä ja samoin osa seinälaudoituksesta. Jälkiasennetut ovet julkisivusta piti muuttaa takaisin seinäksi ja rakentaa umpeen 1946 avattu salin seinä.

Kun rakennuksen kuoret olivat valmiina, piti kaivaa myös vesi- ja viemäriputket puiston halki, sekä rakentaa sähköt ja lämmitysjärjestelmät täysin uusiksi. Seuraava vaihe oli kalustaminen. Alkuperäinen kalustus oli vuosien saatossa hävinnyt pitkin maakuntaa. Loviisanseudun Aktiasäätiö palautti yhden Kappelin kolmesta alkuperäisestä suuresta kristallikruunusta takaisin omalle paikalleen. Kahden muun olinpaikkaa ei tiedetä. Myös pieni määrä muuta irtaimistoa ihmiset ovat lahjoittaneet esiteltäväksi.

Projekti saatiin päätökseen ja ravintola avattua toukokuussa 2013 ja siitä eteenpäin Kappeli on palvellut jälleen 1800-luvun loistossaan. Tule ihastelemaan työn jälkeä ja nauttimaan talon herkuista!

Kappeli purkutöiden alussa 2009.